Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Haaksbergen

Wil je jouw energierekening graag terugdringen? Veel gezinnen weten niet waar ze moeten starten. Is het slim om te isoleren, een warmtepomp aanschaffen of hebben zonnepanelen de meeste prioriteit? Het specialistische Energiebesparing Maatwerkadvies Haaksbergen kan goede suggesties opleveren! De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor het energiebesparingsadvies en verkent wat er mogelijk is. Het energieplan is concreet en vertelt welke energiebesparende maatregelen jouw energierekening direct doen dalen en een prettige leefomgeving bevorderen. In het maatwerkadvies onderzoek je uitgebreid de initiële investering en het rendement van de mogelijke investeringskeuzes. Het maatwerkadvies is bedoeld voor Nederlandse particuliere woningbezitters en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Een maatwerkadvies verduidelijkt welke investeringen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een ervaren duurzaamheidsadviseur brengt een bezoek voor een goed advies.
 • Hij schrijft een energierapport met alle verduurzamingsmaatregelen die voor jouw interessant zijn.
 • Overweeg bijv.: infraroodpanelen, zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, woningisolatie, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per onderdeel krijg je inzicht in het financiële plaatje, de besparing en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor de uitvoering van het energieplan moet je zelf offerte opvragen bij lokale ondernemers.
 • Deze speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Haaksbergen die een beter energielabel willen en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-haaksbergen

Energieadvies: inzicht in de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een compleet advies voor bedrijven en particulieren dat maatregelen biedt om minder energie te gebruiken en op die manier de energielasten te minimaliseren. In het plan wordt specifiek aangegeven welke duurzame oplossingen je kunt toepassen, wat de uitgaven zijn, en hoeveel je door de jaren heen kunt besparen. Binnen dit advies kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld zonneboiler, infraroodpanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, HR++ glas, warmtepomp. Het is niet ingewikkeld. Een expert op het gebied van energie neem contact op om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze persoon bekijkt grondig de hele woning en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk geschikt zijn. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met een volledig schema met alle energiebesparingsmaatregelen. In het advies tref je ook een raming van de kosten en de verwachte besparing. Goed om te weten: Iedere maatwerkadviseur is een keur-expert en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het rapport bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Belangrijk: Ga je je woning isoleren, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een autonome adviseur. Gecertificeerde en ervaren energieadviseurs check je centraalregistertechniek.nl. Let hierbij goed op het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Haaksbergen (juni 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen om je huis energieneutraal te maken. Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Dit besparingsplan geeft een overzicht met diverse duurzaamheidsmaatregelen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Voorbeelden zijn het plaatsen van HR++ beglazing, voorzetwandisolatie met EPS en het toepassen van zonnecellen. In het volgende blok leggen we precies uit wat je moet doen.

Het energierapport in 5 korte stappen uitgelegd

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een neutrale maatwerkadviseur. Gecertificeerde adviesbedrijven zijn te vinden op centraalregistertechniek.nl of via ons eigen helpdesk team. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Disclaimer: ga uitsluitend voor partijen die werkt met het BRL9500-02-certificaat.

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Je betaalt voor een gepersonaliseerd advies. Adviesbureaus rekenen verschillende tarieven. Wij adviseren om diverse offertes te zoeken van erkende maatwerkadviseurs. Geef je behoeften duidelijk aan. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of ga je het helemaal zelf doen? Geef zoveel details als je kunt. Het kiezen van de beste offerte kun je dan probleemloos doen.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  De afspraak staat in de agenda. Een goede voorbereiding is essentieel. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken krijg je een complete samenvatting met werkzaamheden die mogelijk interessant zijn. Inbegrepen zijn de tarieven en de terugverdien-termijnen. Dit kan je gratis doen en vormt een uitstekende input voor je adviesgesprek met de energiecoach in Haaksbergen.

 4. Energierapport samen doornemen

  De adviseur komt langs en berekent welke potentiële maatregelen doelgericht zijn. Binnen een paar dagen verstuurt hij een erkend energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Aangaande deze energiemaatregelen zie je in 1 oogopslag onderwerpen zoals de verwachte kosten, de besparing per jaar en de verwachte terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Tijdens zo’n meeting kan je vragen stellen.

 5. Vakbedrijven zoeken

  De energiedeskundige kan niet alle bouwkundige vragen beantwoorden (dan moet je een bouwkundige keuring in Haaksbergen laten uitvoeren). Deze vakman weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Maar voor de uitwerking van het plan moet je contact leggen met een aannemer. Vraag een prijs op bij isolatie-vakmannen en installateurs. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen om alles tot in detail op te meten. Je kunt eventueel overleggen of het adviesbureau daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor mijn pand?

Check energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Haaksbergen vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten uitvoeren door een neutrale maatwerkadviseur. Het is goed om een expert uit jouw eigen regio te kiezen. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en de reisafstand (kosten) zijn dan beperkt. In de tabel hieronder delen we namen en adressen van kwalitatieve maatwerkadviesbureaus die werken in de gemeente Haaksbergen. Let goed op de aanwezigheid van het BRL9500-02-keurmerk. Veel bedrijven kun je ook vinden via www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Kreijkes Bouw ConsultingErve Harbers 187463CVRijssen
Ushi Enschede B.V.Ripperdastraat 117511JPEnschede
EnergiewachtSpoordijkstraat 607521CAEnschede
Jansen BouwconsultancyMargrietlaan 27462VDRijssen
Gebo AdviesBraakmansdijk 1437462MJRijssen
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Haaksbergen

Uitgelichte energie adviseurs: direct online aanvragen

Wil je meteen een adviseur spreken? In de bijgaande tabel tonen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Haaksbergen die direct beschikbaar zijn. Kies een van de bureau’s om jouw aanvraag meteen te starten.

Alle energiebesparende maatregelen in 1 overzicht

Veel woningeigenaren willen bezuinigen op de maandelijkse energielasten. Het is moeilijk waar je moet beginnen. Met name daarvoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Je krijgt informatie over allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Hoe ziet dit er precies uit? In het gedeelte hieronder bespreken we de meest interessante verduurzamingsmaatregelen voor je woonruimte. Je kunt ook meer details lezen over bodem-water warmtepompen.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Haaksbergen

 1. Beperk de energiefactuur: je maandlasten gaan meteen omlaag.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Optimaliseer het binnenklimaat: een warm huis zonder tocht en vocht.
 4. Een hogere woningwaarde: potentiële kopers geven meer uit aan een huis met energielabel A.
 5. Verblijf in een gezonde leefomgeving: geniet van een prettige luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Dakisolatie (klik voor meer info)€4695,00€430,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€12100,00€675,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4525,00€510,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3365,00€165,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€325,00€33,00 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer tips bekijken) €1300,00€200,00 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij normale huizen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor doelgerichte verduurzaming!

Bekijk maatwerkadviseurs en plan een afspraak in

Energie besparen met woningisolatie

Wil je minder energie gaan verbruiken? Je huis isoleren in Haaksbergen is een minimale vereiste. Door te kiezen voor het isoleren van de muur, het dak, en vloer gaat er minder warmte verloren. Dit heeft veel voordelen: je energiefactuur wordt flink minder, je geniet van meer comfort in huis, je draagt bij aan het milieu, je hebt geen last van lawaai van de buren en je woningwaarde stijgt fors. Er zijn meerdere subsidies te gebruiken. Belangrijk: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het laag BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,50 per /m2): een warme vloer in de winter en een koele vloer in de zomer.
 • Dakisolatie (vanaf €48,00per /m2): direct minder last van tocht, trek of een onbehaaglijk binnenklimaat.
 • Gevelisolatie (vanaf €94,00per /m2): isoleren van spouwmuur, buitengevel of binnenmuur.
 • Bodemisolatie (vanaf €24,00per /m2): helpt de kwaliteit van de gebouwen te verbeteren (duurzaam).
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €26,50per /m2): geen vocht en schimmel tussen- en op de muren.
 • Isolatieglas (vanaf €122,50per /m2): HR++ glas heeft veel minder last van condensvorming.

Woning verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de traditionele CV-ketel. Het pakt warmte van de lucht of grondwater. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. Wel gebruikt een warmtepomp elektriciteit. Deze hoeveelheid stroom kan je zelf realiseren met zonnepanelen op je eigen dak. Gedurende de zomermaanden kan het ook zorgen voor een koelende werking. Er zijn 2 opties: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride oplossing. In het bijgaande gedeelte noemen we praktische details over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: dient als centrale verwarming en zorgt voor warm tapwater. Jouw huis kan hiermee volledig van het huis af. Het is een vrij kostbaar systeem en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Haaksbergen: gunstig geprijsd en kan eenvoudig worden gebruikt in huizen met een matige isolatie. Hij werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt tot wel 75% op je gasverbruik besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: duurzame verwarming, maar kan ook actief koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: veelzijdig systeem voor zowel warm water als centrale verwarming.
 • Water-water warmtepomp: er worden geen geen schadelijke (rook)gassen uitgestoten.
 • Bodem-water warmtepomp: systeem dat werkt op basis van bodembron (gaat 25 jaar mee).

Alles wat je moet weten over zonnepanelen

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Het is goed voor het milieu en je energierekening kan behoorlijk gaan dalen. Door te informeren naar de subsidies, een gunstige BTW-regeling en/of een financiering middels groene leningen is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Doordat je zelf jouw stroom opwekt ben je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Engie, Essent, Vattenfall, Budget Energie, GreenChoice en Enegiedirect.nl, Oxxio, Powerpeers, Delta, Vandebron. Door de salderingsmaatregel ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen zijn voor veel mensen haalbaar. Een zonnepaneel installatie met 10 panelen kost ongeveer €5.950 en verdien je terug in zo’n 6 tot 8 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: een schoon en vrij-toegankelijk dak met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Het schaduweffect moet beperkt zijn. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • De zonnestroom die je over hebt kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Interesse in zonnepanelen in Haaksbergen laten monteren? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector op het dak met een pomp. leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. Het gehele systeem maakt veel warm tapwater mogelijk in de keuken (en voor de douche). Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Na de installatie van de zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is om warm water te produceren. Voor de reguliere verwarming gebruik je nog wel een CV-ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor basis-gebruik (vat met 150 liter) is al beschikbaar vanaf €3.050 (met plaatsing).
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is zo’n 2,5 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (v.a. 50cm bij 100 cm).

Duurzame infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Denk aan een werkkamer of in de slaapkamer. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). Je voelt de stralingswarmte alleen binnen het stralingsgebied. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: neutraal effect op luchtcirculatie, heel beperkt energieverbruik, het is vrij gemakkelijk (zelf) te plaatsen en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan snel een deel van een kamer opwarmen.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De tarieven van warmtepanelen zijn afhankelijk van merk, type en vermogen. Houd rekening met €240,00 t/m €325,00 per IR-paneel.

Overzicht met overige energiebespaartips

Als extra op de energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in Haaksbergen. Bijgaand vind je een lijst met impactvolle en betaalbare maatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: door verse lucht in het gebouw te verplaatsen, verbetert het rendement van de verwarming.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): lagere stookkosten en altijd schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: heerlijk douchen met een schoon geweten.
 • Radiatorfolie: een milieuvriendelijke oplossing om warmte vast te houden.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft zacht licht af, wat comfortabeler is voor het oog.
 • Elektrisch koken: de inductiekookplaat is een goedkoop alternatief voor het gasfornuis.
 • Slimme thermostaat: een uitstekend inzicht in jouw energieverbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: veel minder onkosten aan A+ label elektrische apparaten.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Haaksbergen!

Informeer naar een adviesgesprek en achterhaal hoe je kunt besparen op de energiekosten

Energielabel Haaksbergen: wat is dit precies?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat opties die haalbaar en betaalbaar zijn om je woning te verduurzamen. Het adviesrapport bespreekt ook wat het woning energielabel van je pand is. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb je nadien (na de inspectie) jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Dan is het slim om het huis nog eens te laten checken. Een gediplomeerde energie inspecteur bekijk het huis en controleert de totale vraag naar gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en/of te koelen. Je huis krijgt dan bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label vertelt je in één oogopslag hoe zuinig een huis is.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een actueel energielabel heeft een effect op de woningwaarde. In sommige gevallen kan een duurzaamheidskorting je hypotheekrente omlaag brengen.

Ontdek beschikbare subsidies in Haaksbergen

De meeste panden in Provincie Overijssel moeten duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren en uiteindelijk los van het gas komen. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Wil je jouw huis verduurzamen met subsidie? Dan is het maatwerkadvies verplicht! In de box hieronder bieden we een overzicht met de huidige subsidieregelingen duurzame energie in Haaksbergen.

 • Subsidie voor isolatie: bij 2 maatregelen ontvang je max. 30% terug voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan vloer, gevel, wanden, ramen, (spouw)muur.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een aansluiting op een warmtenet, zonneboiler of warmtepomp in juni 2024.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Haaksbergen heeft mogelijker zelf ook nog plaatselijke subsidieregelingen of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Haaksbergen zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Haaksbergen gebruiken in juni 2024

De beste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is door het gebruiken van eigen geld. Beschik je niet over voldoende spaarmiddelen? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. Hieronder vind je de details (ook voor andere regio’s zoals Hellendoorn, Rijssen-Holten en Enschede).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke lening waarmee huizeneigenaren en Verenigingen van Eigenaars hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, gevelisolatie, dakisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor huizenbezitters die niet in aanmerking komen voor een normale duurzaamheidslening.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: speciale lening voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Haaksbergen.
 • Je eigen hypotheek ophogen: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

FAQ: alles wat je moet weten over energie besparen in Haaksbergen

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Haaksbergen?

Het energie maatwerkadvies Haaksbergen is een concept plan met daarin concrete maatregelen voor de verduurzaming van je huis die ook terug te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het isoleren van dak, gevel, muren of vloer, het vervangen van de CV-ketel voor een warmtepomp of het genereren van eigen elektriciteit middels zonnepanelen. Dit besparingsplan geeft per maatregel de verwachte prijzen en het rendement. Dit persoonlijk energieadvies is noodzakelijk voor VVE’s en particulieren die willen verduurzamen en een subsidie nodig hebben.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht op het moment dat je gebruik wil maken van een duurzaamheidssubsidie. Wil je isoleren met subsidie, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een all-electric warmtepomp of aansluiting op een lokaal warmtenet? Op dat moment is dit document een must. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Wil je jouw huis energiezuinig maken een groene lening of met spaargelden? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het laat je zien welke maatregelen jouw energierekening doen dalen. Door middel van dit advies wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Wat zijn de verwachte kosten van een energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat worden gebaseerd op het type huis, de oppervlakte van het huis, en de betrokken adviseur. De prijs ligt tussen de €235,00 tot wel €305,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost het ongeveer €270,00. Het is nuttig om offertes van professionele (BRL9500-02) energieadviseurs in Haaksbergen op te vragen.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in samenspraak met de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Via de regeling kan men gezamenlijk CO-2 besparende maatregelen laten uitvoeren. Eventueel in combinatie met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige brengt het volledige complex in kaart.Het inspectiebureau vraagt bewoners naar wat ze graag willen om het complex duurzamer te maken. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van het gebouw. Bewoners ontvangen netjes een mail met een kostenbegroting en de totale terugverdientijd.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf wil je weten hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, pand of kantoor kunt perfectioneren. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een EPA-maatwerkadvies in Haaksbergen voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw inspectierapport bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsgebouw. Een versterkte energieprestatie geeft lagere energielasten, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, een gunstigere milieubelasting en een innovatieve werksfeer. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een speciale zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor het implementeren van de vergroeningsmaatregelen. Bekijk ook de website van RVO www.rvo.nl) voor alle informatie.

Plaats een reactie