Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Eenum

Wil jij de energierekening verder laten dalen? Er zijn veel opties, waar begin in? Ga ik eerst mijn woning isoleren, een warmtepompsysteem kopen of hebben zonnepanelen de meeste urgentie. Het Energiebesparing Maatwerkadvies Eenum biedt antwoord op deze vragen. Je plant een afspraak met de energieadviseur voor het energiebesparingsadvies en omschrijft de verschillende optie. Het energierapport laat jouw zien welke keuzes jouw energierekening direct doen dalen en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het maatwerkadvies beschrijven ze uitvoerig de investering en de terugverdientijd van de diverse duurzame keuzes. Het energiebesparingsadvies is ontworpen voor Nederlandse particuliere huizenbezitters en verplicht bij een subsidieaanvraag.

 • Een maatwerkadvies specificeert welke duurzame investeringen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een deskundige duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Hij deelt een plan met alle investeringen die jouw woning naar een hoger niveau tillen.
 • Overweeg bijv.: zonnepanelen installeren, infraroodpanelen, woningisolatie, ventileren met WTW, warmtepomp plaatsen.
 • Per maatregel check je het kostenplaatje, wat het oplevert en de totale terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het maatwerkadvies dien je zelf een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een must vanaf 2023 voor woningeigenaren in Eenum die hun woning duurzamer willen maken en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-eenum

Energieadvies: tips voor de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen Energieprestatieadvies (EPA)) is een plan voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat helpt om een pand energiezuiniger te worden en op die manier de energielasten te verkleinen. In het advies wordt grondig beschreven welke energiebesparingsmaatregelen je kunt nemen, wat de totale investering is, en wat de uiteindelijke besparing zal zijn. Bij een dergelijk advies kan er gekozen worden voor maatregelen als onder andere vloerisolatie, HR++ glas, infraroodpanelen, dakisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp. Het aanvragen is heel gemakkelijk. Een energiedeskundige neem contact op om kennis te maken. Deze professional neemt de woning op en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk geschikt zijn. Hij schrijft een rapport met daarin duurzaamheidsmaatregelen. Het rapport omvat ook een raming van de kosten en tevens een rendements-weergave. Goed om te benoemen: Iedere maatwerkadviseur is onafhankelijk en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het adviesplan bevat ook het energielabel van de woning.

Opmerking: Wil je je woning energie-efficiënt maken, en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. Het advies moet altijd worden geschreven door een onafhankelijke specialist op het gebied van energie. Professionele en neutrale energieadviseurs kan je vinden op de site centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Eenum (april 2024)

Ook profiteren van een subsidie om je huis energieneutraal te maken. Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Het rapport geeft concreet advies dankzij een overzicht met alle energiebesparende maatregelen die voldoende effectief zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van HR++ beglazing, het isoleren van buitengevels met EPS en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). In de volgende alinea bieden we inzicht in de te nemen stappen.

In 5 stappen het energierapport aanvragen

 1. Energieadviseurs zoeken

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een objectieve energie-specialist. Betrouwbare bedrijven kan je opzoeken op de website van het Centraal Register Techniek en uiteraard op dit portaal. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Belangrijk: ga in zee met een adviesclub die werkt met het BRL9500-02-certificaat.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Energieadviseurs rekenen verschillende tarieven. Het is raadzaam om diverse offertes te ontvangen van BRL9500-02 gecertificeerde vakmensen. Geef je wensen vooraf goed aan. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of wil je jouw woning ook gaan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of doe je dit zelfstandig? Wees zo specifiek mogelijk. Het kiezen van de beste offerte is op die manier veel relevanter.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  Het adviesgesprek is ingepland. Om het maximale uit het advies te krijgen zorg je voor een goede voorbereiding. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl kom je tot een overzicht van groene maatregelen die goed aansluiten op jouw woning. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Eenum.

 4. Informatie in het energierapport bekijken

  De adviseur bezoekt je aan huis en checkt welke energiebesparingsmaatregelen hun doel goed bereiken. Vervolgens krijg je een compleet energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Voor elke energiemaatregel vind je aspecten zoals de verwachte prijzen, de opbrengsten per jaar en de verwachte terugverdientijd. Je kunt een afspraak maken om het rapport door te nemen. Op dat moment is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  Een energiedeskundige heeft niet altijd voldoende bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Eenum laten uitvoeren). Deze persoon kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Hiervoor neem je contact op met isolatie specialisten en regionale installatiebedrijven. Vraag of ze langskomen om de woning van dichtbij te bekijken. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de energie specialist hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn effectief voor je pand?

Contacteer energieadviseurs en start met verduurzamen vandaag!

Energieadviseur Eenum vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten uitvoeren door een gecertificeerde energie specialist. Het is beter om een maatwerkadviseur rondom je woonplaats te selecteren. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en de reisafstand (kosten) zijn dan beperkt. In de onderstaande tabel verstrekken we adresgegevens van betrouwbare EPA-adviseurs die je kunt benaderen voor woningen in de gemeente Eemsdelta. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Voor meer adressen zie ook www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Huizenlabel NoordBloemstraat 49831RSAduard
Bosman Duurzaam AdviesMarcus Buschstraat 899934GHDelfzijl
Vos EnergieHoofdweg West 459944EANieuwolda
Bureau 1232 B.V.Zernikepark 129747ANGroningen
EnergiePloegAtoomweg 6 b9743AKGroningen
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Eenum

Uitgelichte bedrijven: vraag direct een rapport aan

Wil je meteen een adviseur spreken? In de tabel hieronder tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Eenum die meteen voor jouw klaar staan. Klik op een van de aanbieders om te beginnen met je aanvraag.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Steeds meer mensen willen minder energie gebruiken. Maar wat zijn goede opties? Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Het geeft je een inkijkje in de populaire en goed uitvoerbare bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? In onze keuzegids delen we de meest geschikte energiebesparende maatregelen voor je pand. Of klik door voor meer informatie over spouwmuurisolatie.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Eenum

 1. Een gunstigere energierekening: maandelijks minder betalen voor energie.
 2. Een klimaatbewuste keuze: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Verbeter je binnenklimaat: een huis zonder kieren en naden.
 4. Een gunstigere woningwaarde: woningen met energielabel A zijn zeer in trek.
 5. Beleef 24/7 een gezonde leefomgeving: geniet van een prettige luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Spouwmuur isoleren (bekijk meer info over isolatie)€1135,00€340,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6395,00€1005,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€4740,00€505,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3275,00€185,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€350,00€46,00 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (lees hier meer tips) €6,20€6,90 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij standaard woningen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor energieplan op maat!

Zoek een adviseur en begin vandaag nog

De voordelen van woningisolatie

Wil je minder energie gaan verbruiken? Je huis isoleren in Eenum is dan eigenlijk de basis. A.d.h.v. het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren blijft de warmte behouden. Dat heeft veel pluspunten: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, de woning heeft een beter comfortniveau, je hoeft minder gas te stoken, het werkt ook geluidswerend en de prijs van je huis wordt hoger. Er zijn allerlei subsidies te gebruiken. Tip: voor isolatiewerkzaamheden geldt het laag BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,00 per /m2): je huis blijft makkelijker en langer op temperatuur.
 • Dakisolatie (vanaf €42,00per /m2): sterke verbetering van de duurzaamheid van de woning.
 • Gevelisolatie (vanaf €92,00per /m2): minder verlies van koelte tijdens de zomermaanden.
 • Bodemisolatie (vanaf €30,00per /m2): voorkomt aantasting van houten vloerdelen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €15,00per /m2): toe te passen op bijna elk huis met een spouw.
 • Isolatieglas (vanaf €122,00per /m2): HR++ glas bespaart energie, werkt geluiddempend en is inbraakwerend.

Energie besparen met de warmtepomp

De warmtepomp is een duurzame vervanger voor de traditionele HR-ketel. Het genereert warmte uit natuurlijke warmtebronnen. Jouw gasverbruik kan zo fors omlaag. Een warmtepomp zorgt wel voor een hoger elektriciteitsverbruik. Jouw stroom kan je genereren met een aantal zonnepanelen. In de zomerse maanden kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Je hebt de keuze uit een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride oplossing. In het stuk hieronder bieden we praktische details over de soorten systemen waar je uit kunt kiezen.

 • All-electric warmtepomp: geeft duurzame warmte en warmt het water op om te douchen (tapwater). Dankzij dit systeem kan je dus volledig van het gas af. All-electric is vrij prijzig, en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. We zien het systeem met name terug bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Eenum: is een stuk minder duur en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Het systeem kan jouw gasverbruik met 70% doen dalen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: relatief eenvoudig te plaatsen systeem met hoog rendement.
 • Lucht-water warmtepomp: produceren weinig geluid, waardoor ze een stille optie zijn.
 • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit de bodem of het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: geen buitenunit, maar een bodembron en daardoor kostbaar.

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Een duurzame keuze en jouw energierekening gaat fors omlaag. Met een groot subsidie-voordeel, geen BTW en/of een interessant rentetarief van een groene lening is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Vattenfall, Engie, GreenChoice, Essent, Budget Energie of Vandebron, United Consumers, Oxxio, Delta, Enegiedirect.nl. Door te salderen kan je jouw verbruik wegstrepen tegen je opbrengst.

 • Zonnepanelen hebben een gunstig prijskaartje. Een zonnepanelensysteem met 10 panelen heb je – inclusief montage – al vanaf €4.650 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 a 7 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: het dak moet geschikt zijn voor montage met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Een sterke dakconstructie is essentieel.
 • Jouw eigen zonnestroom kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Wil je zonnepanelen in Eenum laten plaatsen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit een warmte genererende zonnecollector en een voorraadvat. Deze constructie levert snel warm tapwater in de badkamer en keuken. Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Door te kiezen voor een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is om in de woning warm water te maken. Deze installaties doen het goed i.c.m. een warmtepomp of hoog rendement ketel. Een vergunning hoef je niet te regelen en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een standaard zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (vat met 150 liter) kost je circa €3.100 inclusief plaatsing.
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die de installatie inneemt op het dak is ongeveer 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (diameter van 40 tot 80 cm).

Het gemak van infraroodpanelen

Aan de hand van elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de woonkamer of slaapkamer. Het werkt anders dan een conventioneel systeem waarbij de lucht wordt verwarmd. Je merkt de stralingswarmte op als je dicht bij het paneel bent. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Deze oplossing is positief door: minder last van luchtcirculatie, een laag energieverbruik, door iedereen zelf te installeren en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan je goed inzetten om lokaal te verwarmen.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De prijzen van warmtepanelen komen uit op zo’n €205,00 t/m €325,00 per IR-paneel.

Praktische energiebespaartips

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen zijn er nog veel meer energiebespaar adviezen in Eenum. Hieronder delen we daarom een lijst met praktische en goedkope maatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: bespaar energie door voldoende frisse buitenlucht binnen te halen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): voert vuile lucht af, en blaast schone lucht terug in de woning.
 • Waterbesparende douchekop: op een verantwoorde manier douchen, bespaar tot 20% water en energie.
 • Radiatorfolie: een milieuvriendelijke oplossing om warmte vast te houden.
 • LED-lampen: LED-verlichting bevat geen kwik wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het milieu.
 • Elektrisch koken: op een inductiekookplaat kook je snel, eenvoudig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: zelflerend en weet precies wanneer je thuis bent.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: vervang oude apparaten voor nieuwe A+ label elektrische producten.

Start met een persoonlijk energieadvies in Eenum!

Vraag naar het adviesgesprek en kom erachter hoe je jouw huis moet verduurzamen

Energielabel Eenum: hoe zuinig is mijn huis?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt allerlei maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Het document vertelt ook wat het huidige woning energielabel is (voordat je maatregelen hebt getroffen. Het woninglabel geeft inzicht in hoe energiezuinig jouw woning is. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb jij nadat het advies is uitgebracht jouw huis verder verduurzaamd? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of wil je overstappen voor een lagere hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om het huis nog eens te laten checken. Een speciale energie inspecteur neemt de woning op en controleert het totaal van gas en elektriciteit dat nodig is voor warm water, CV, koeling en ventilatie. De labels zijn onder te verdelen in energielabel A++++, A of een minder milieuvriendelijk label B t/m G.

 • Het label toont hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Het woninglabel is verplicht voor woningen die in de verkoop of verhuur gaan.
 • Een actueel energielabel zal de woningwaarde verder verhogen. Sommige banken geven ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente bij een gunstig woninglabel.

Bekijk duurzaamheidssubsidies in Eenum

Alle huizen in Provincie Groningen moeten verduurzamen en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Wil je gebruik maken van zo’n subsidie? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! In dit blokje delen wij actuele informatie de voordelige subsidieregelingen duurzame energie in Eenum.

 • Subsidie voor isolatie: je mag tot 1/3 van de kosten indienen voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan (spouw)muur, wanden, dak, gevel, vloer.
 • Voor de isolerende werkzaamheden geldt het lage BTW-tarief van 9 procent.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in april 2024.
 • Voor het kopen van zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Eemsdelta hanteert mogelijk nog extra individuele subsidiepotjes of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Eemsdelta tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Eenum afsluiten in april 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is door het inzetten van spaargeld. Kom je geld tekort? Dan kan je het heel voordelig lenen. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook toepasbaar voor woningen in bijv. Spijk, Zeerijp en Oosterwijtwerd).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een goedkope lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringe kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. vloerisolatie, dakisolatie, zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen, gevelisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor huizenbezitters die elders niet in aanmerking komen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die hoort en blijft bij de woning (binnenkort beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: speciale lening voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Eemsdelta.
 • Kies voor het ophogen van je hypotheek: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

Vaak gestelde vragen + antwoorden over energie besparen in Eenum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Eenum?

Het energie maatwerkadvies Eenum is een adviesrapport inclusief suggesties voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor een huis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, het vervangen van de CV-ketel voor een warmtepomp of het opwekken van zonnestroom met je eigen zonnepanelen. Dit advies komt per maatregel met een kostenbegroting en de totale terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is noodzakelijk voor alle particuliere woningeigenaren die hun woning zuiniger willen maken en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Heb je isolatie plannen en wil je hiervoor subsidie, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op het beschikbare warmtenet? Voor die situatie is dit adviesplan noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Wil je duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren met een groene lening of met spaargeld dat je zelf hebt? Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het is heel specifiek en geeft aan welke energiebesparende maatregelen jouw huis duurzamer kunnen maken. A.d.h.v. dit rapport kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat hebben te maken met woningtype, het woonoppervlakte en de adviseur die je kiest. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €220,00 tot ongeveer €330,00. Voor een standaard huis betaal je om en nabij de €240,00. Wij adviseren om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Eenum te vergelijken.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in overeenstemming met de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Door die strategie kunnen alle leden samen CO-2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Bijvoorbeeld met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiecoach / deskundige zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het inspectiebureau achterhaalt bij de bewoners wat zij zouden willen aanpassen om het complex te verbeteren. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van het gehele object. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief het financiële plaatje en de geschatte terugverdientijd.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Ook zakelijk gezien ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfspand of kantoor kunt verfijnen. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Eenum voor bedrijven. Het utiliteitsbouw energierapport gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsunit, pand of kantoor Een geoptimaliseerde energieprestatie geeft een gunstigere energierekening, een prettig werkklimaat, lagere milieubelasting en een innovatieve werksfeer. De NTA 8800 is nieuwe methode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de energiebesparende maatregelen. Tip: op de site van het RVO voor de voorwaarden.

Plaats een reactie