Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Blaricum

Zoek je naar mogelijkheden om de energierekening te verlagen? Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar je dan moet beginnen. Ga ik eerst mijn woning isoleren, een warmtepomp in de woning plaatsen of kan ik het beste beginnen met zonnepanelen? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Blaricum biedt uitkomst! Een energieadviseur komt thuis langs voor persoonlijk advies en test waar de mogelijkheden liggen. Het onderzoek geeft inzicht in welke aanbevelingen je woning een stuk kunnen verduurzamen en en het comfort verhogen. In het rapport tref je gedetailleerd de investering en de terugverdientijd van de mogelijke duurzame opties. Het energierapport is ontworpen voor alle particuliere woningeigenaren en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Het maatwerkadvies specificeert welke werkzaamheden jouw kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een onafhankelijke duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Hij komt met een rapport met alle duurzaamheidsmaatregelen die je woning een stukje energieneutraal maken.
 • Onder andere: zonnepanelen installeren, woningisolatie, infraroodpanelen, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per keuze krijg je inzicht in de investering, wat het rendement is en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan moet je zelf contact opnemen met bedrijven in de buurt.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Blaricum die hun huis willen vergroenen en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-blaricum

Energieadvies: samen naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een energiebesparingsadvies voor particuliere en zakelijke objecten dat maatregelen biedt om een gebouw energieneutraal te maken en zodoende de energiekosten te verminderen. In dit rapport wordt uitvoerig geïllustreerd welke potentiële maatregelen er zijn, wat het allemaal kost, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. Hiervoor kun je denken aan maatregelen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler, warmtepomp, infraroodpanelen, vloerisolatie. Het is een eenvoudige procedure. Een expert op het gebied van energie belt jouw voor een afspraak om kennis te maken en het proces verder toe te lichten. Deze persoon check jouw huis en analyseert welke energiebesparingsmaatregelen heel effectief kunnen zijn. Het rapport wordt opgemaakt met een volledig schema met alle verduurzamingsmaatregelen. Dit is inclusief een raming van de kosten en tevens een rendements-weergave. Disclaimer: De maatwerkadviseur werkt autonoom en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het advies geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Actueel: Wens je minder energie te verbruiken, en wil je een subsidie aanvragen? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een objectieve specialist op het gebied van energie. Professionele en objectieve energieadviseurs contacteren via het platform centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Blaricum (juni 2024)

Ook profiteren van een subsidie om duurzame producten aan te schaffen? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Dit adviesrapport geeft een schema met innovatieve energiebesparingsmaatregelen die toepasbaar zijn op jouw huis. Je kunt bijvoorbeeld denken aan sterk HR++ raamwerk (beglazing), het isoleren van gevels en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). In het volgende blok leggen we precies uit wat je moet doen.

Energierapport opvragen in 5 stappen

 1. Maatwerk adviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een betrouwbare energie-specialist. Gecertificeerde specialisten zijn te vinden op de website van het Centraal Register Techniek en uiteraard via deze website. Je kunt ook navraag doen in je eigen omgeving. Belangrijk: ga uitsluitend voor partijen met een BRL9500-02-certificaat.

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies komt met een prijs. Energie specialisten hanteren heel verschillende tarieven. Het is raadzaam om verschillende offertes te ontvangen van objectieve energie adviseurs. Geef vooraf goed door wat je precies wilt. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of wil je dit traject zelf uitvoeren? Wees zo precies mogelijk. Het vergelijken van de offertes is dan veel minder complex.

 3. Voer de Woningcheck uit

  De meeting is afgesproken. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Probeer alvast de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl te doen. Via dit platform word je geleid naar een complete samenvatting met energiebesparende maatregelen die passen bij jouw woning en wensen. Deze omvatten de uitgaven en de opbrengsten. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Blaricum.

 4. Raadpleeg het energierapport

  Een energieadviseurs bezoekt je aan huis en inspecteert welke opties het meest effectief zijn. Kort daarop mailt hij een doorgerekend energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Bij alle energiemaatregelen bekijk je onderdelen zoals het financiële plaatje, de jaarlijkse opbrengsten en de totale terugverdientijd. Je kunt een afspraak maken om het rapport door te nemen. Hier is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  Een energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Blaricum laten uitvoeren). Deze erkende vakman geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren heb je andere bedrijven nodig. Met het energierapport kan je offertes opvragen bij isolatie-partijen en erkende installateurs. Vraag of ze langskomen om alles tot in detail op te meten. Het kan handig zijn dat de adviseur hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aantrekkelijk voor jouw woonhuis?

Vergelijk energieadviseurs en start met verduurzamen vandaag!

Energieadviseur Blaricum vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing laat je altijd opmaken door een erkende specialist. Wij adviseren om een maatwerk adviesbedrijf uit de regio te benaderen. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en je betaald minder voor reiskosten. Hieronder bieden we adres details van mogelijke maatwerkadviseurs die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Blaricum. Let goed op de aanwezigheid van het BRL9500-02-certificaat. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Sander DuurzaamHerenweg 171244PTAnkeveen
AenTTCypergrasweg 1 D1313AKAlmere
Alpha Energie-adviesDe Nevelhorststraat 161333ZHAlmere
Knijff Consultvan Ostadelaan 21231AKLoosdrecht
Exalius B.V.Noorderweg 21221AAHilversum
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Blaricum

Uitgelichte bedrijven: meteen een afspraak maken

Wil je meteen beginnen met besparen? In de lijst hieronder delen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Blaricum die direct beschikbaar zijn. Kies een van de bedrijven om jouw aanvraag meteen te starten.

Alle energiebesparende maatregelen in 1 overzicht

Veel Hollanders willen hun energierekening minderen. Het is lastig waar je moet beginnen! Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Het geeft je een inkijkje in allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Misschien ben je op voorhand benieuwd wat voor maatregelen er dan in zo’n rapport staan. In het gedeelte hieronder introduceren we de belangrijkste duurzaamheidsmaatregelen voor jouw woning. Of klik door voor meer informatie over zonnepanelen.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Blaricum

 1. Een lagere energiefactuur: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Goed voor het klimaat: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Optimaliseer het binnenklimaat: verhoog je wooncomfort.
 4. Stijgende woningwaarde: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: een gezonde luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van vloer (bekijk hier meer info)€2285,00€165,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€12150,00€700,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€5370,00€550,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3145,00€215,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€315,00€31,50 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (meer energiebespaartips) €6,30€7,85 p/jaar
Kosten en baten van vergroeningsmaatregelen bij gewone huizen (+/- 125 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor het verduurzamen van jouw woning!

Zoek beschikbare adviseurs en maak een afspraak

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Wil je direct jouw energierekening verlagen? Een huis isoleren in Blaricum is onmisbaar om te gaan besparen. Middels het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren blijft de warmte in huis. Het kent gunstige effecten: jouw energiekosten gaan meteen flink omlaag, de woning heeft een beter comfortniveau, het is duurzaam, je hebt geen last van lawaai van de buren en je woningwaarde stijgt fors. Er zijn allerlei subsidies te gebruiken. Tip: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €30,00 per /m2): heerlijke warme voeten in de winterperiode.
 • Dakisolatie (vanaf €40,00per /m2): temperatuur van de zolder gaat voelbaar omhoog.
 • Gevelisolatie (vanaf €96,50per /m2): goede manier om een thermische brug te beperken.
 • Bodemisolatie (vanaf €22,00per /m2): minder penetratie van vocht en kou in de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €19,00per /m2): perfect voor huizen gebouwd tussen 1920 tot 1975.
 • Isolatieglas (vanaf €122,50per /m2): HR++ glas zorgt dat het gevoel van tocht bij het glas verdwijnt.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de traditionele HR-ketel. Hij neemt warmte van natuurlijke warmtebronnen. Je kunt jouw gasverbruik drastisch verlagen. Houd er rekening mee dat je wel meer elektriciteit gaat gebruiken. De aanvullende stroom kan je zelf realiseren met zonnepanelen. In de zomerperiode kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Er zijn twee keuzes: een all-electric warmtepomp of een hybride systeem. In het blokje hieronder bekijk je praktische details over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een constante verwarming van je woning en warmt het water op om te douchen (tapwater). Dankzij dit systeem kan je dus volledig van het gas af. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en het werkt alleen bij zeer goede isolatie. In nieuwbouw wordt het vaak toegepast.
 • Hybride warmtepomp Blaricum: is een stuk minder duur en wordt met name toegepast in oudere huizen die minder goed geïsoleerd zijn. Werkt samen met de HR-combiketel. Je verbruikt iets meer stroom, maar je gasverbruik kan met 70% omlaag.
 • Lucht-lucht warmtepomp: kan jouw woning ook actief koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben geen droge luchtpomp nodig, waardoor ze energiezuiniger zijn.
 • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit de bodem of het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: systeem dat werkt op basis van bodembron (gaat 25 jaar mee).

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Het is een duurzame keuze en je betaalt veel minder voor de energie. Door te profiteren van subsidies, een versoepelde BTW-regeling en de mogelijkheid om gebruik te maken van groene leningen is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Het maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Engie, Vattenfall, GreenChoice, Budget Energie, Eneco en Oxxio, Powerpeers, Delta, United Consumers, Vandebron. Dankzij de salderingsregeling kun je extra stroom terugleveren aan het net.

 • Zonnepanelen hebben een gunstig prijskaartje. Een zonnepanelensysteem met 10 panelen laat je al plaatsen vanaf €5.300 en verdien je snel terug. Vaak al binnen 6 a 7 jaar.
 • Let wel op de randvoorwaarden: een schoon en vrij-toegankelijk dak met een focus op het zuiden. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. De dakconstructie moet het systeem kunnen dragen.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan kan worden teruggeleverd (salderen) aan je stroomleverancier.
 • Voordelig zonnepanelen in Blaricum laten leggen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboiler is een geïntegreerde zonnecollector met een pomp. leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. Het verwarmingssysteem is jouw bron voor al het warme tapwater in de badkamer en keuken. Zonlicht wordt dus omgezet om warm water te maken. Dankzij de aanleg van een zonneboiler bespaar je bijna de helft van het energieverbruik dat nodig is voor warm water. Je gebruikt het in combinatie met een HR-ketel of warmtepomp. Een vergunning hoef je niet te regelen en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor basis-gebruik (200 liter vat) kost je circa €3.400 (met montage).
 • Een zonneboilercombi kan ook de CV ondersteunen bij de verwarming van de woning.
 • De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt op het dak is vaak zo’n 3 m2 tot 4 m2.
 • Dit staat los van het noodzakelijke buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

Laat infraroodpanelen installeren

Door elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Ideaal voor in de badkamer of een thuiskantoor. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Goede pluspunten zijn: er vindt geen luchtcirculatie plaats, een gunstig energieverbruik, het is eenvoudig te installeren en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Bij zeer goede isolatiewaarden kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De kosten van warmtepanelen liggen tussen de €160,00 t/m €475,00 per warmtepaneel.

Overzicht met overige energiebespaartips

In aanvulling op de genoemde energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Blaricum. In dit blokje delen we daarom een schema met relevante en aantrekkelijk geprijsde energiebesparende maatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: de kans op CO2-vergiftiging verminderd door CO2 uit het huis te verwijderen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een stil en zuinig systeem waarmee je ook energie bespaart.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel douchen met een lager waterverbruik.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk zelf te installeren en direct effect meetbaar.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen warmte af, waardoor het veel veiliger is.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is stil, comfortabel en duurzaam.
 • Slimme thermostaat: voorkom dat de verwarming onnodig aanstaat.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: veel minder onkosten aan A+ label elektrische apparaten.

Aan de slag met persoonlijk energieadvies in Blaricum!

Zet een adviesgesprek in de agenda en zoek uit hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Blaricum: hoe kan ik dat aanvragen?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing omvat maatregelen die eenvoudig te realiseren zijn om je woning te verduurzamen. Het document geeft ook aan wat het woning energielabel van je pand is. Het woninglabel laat zien hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb jij na aanleiding van dit plan jouw huis verder verduurzaamd? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Het is dan aan te raden om een nieuw energielabel aan te vragen. Een gekwalificeerde energie inspecteur komt je huis en analyseert de benodigde gas en elektriciteit voor warm water, CV, koeling en ventilatie. Je woning wordt ingedeeld in energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label geeft aan hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Dit huislabel is verplicht voor woningen die in de verkoop of verhuur gaan.
 • Een gunstig energielabel zal de woningwaarde verder verhogen. In sommige gevallen kan een duurzaamheidskorting je hypotheekrente omlaag brengen.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Blaricum

Praktisch alle huis in Provincie Noord-Holland moeten duurzamer worden en op de lange termijn nul op de meter worden. Er zijn diverse (ISDE) subsidies en handige energiebespaarleningen Wil je een subsidie aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In de box hieronder vind je handige informatie over de meest handige subsidieregelingen duurzame energie in Blaricum.

 • Landelijke subsidie isolatie: je mag tot 1/3 van de kosten indienen voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan ramen, vloer, (spouw)muur, gevel, dak.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in juni 2024.
 • In het geval van zonnepanelen vervalt de BTW volledig.
 • Het energieloket gemeente Blaricum biedt mogelijk ook diverse plaatselijke subsidiemogelijkheden of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Blaricum kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Blaricum opzoeken in juni 2024

De beste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is door dit te betalen met eigen geld. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Kies dan voor een gunstige lening. De overheid biedt diverse duurzame leningen. In het stukje wat volgt vind je aanvullende informatie (ook voor andere regio’s zoals Ouder-Amstel, Hilversum en Huizen).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale lening waarmee Nederlandse woningeigenaren hun woning kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening relevant voor dakisolatie, zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen, spouwmuurisolatie, gevelisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: nieuwe financieringsmogelijkheden tot max. €25.000 voor huiseigenaren die een bouwdepot nodig hebben voor een duurzame verbouwing.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): lening die je verbindt aan een onderpand in plaats van aan een particulier (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: speciale groene lening voor restauratie van monumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Blaricum.
 • Kies voor het ophogen van je hypotheek: tot 106% van de woningwaarde lenen als je wilt verduurzamen.

FAQ: belangrijke vragen omtrent energie besparen in Blaricum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Blaricum?

Een energie maatwerkadvies Blaricum is een rapport met verschillende opties voor het verduurzamen van een pand die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, het installeren van een warmtepomp of het genereren van eigen elektriciteit middels zonnepanelen. Het rapport geeft per maatregel de verwachte kosten en de uiteindelijke terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is bedoeld voor particuliere woningeigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Is het energierapport verplicht om aan te vragen?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Zoek je subsidie voor isoleren, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een full-electric warmtepomp of aansluiting op een beschikbaar warmtenet? Voor deze situaties is dit plan onmisbaar. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of met spaargelden? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het is concreet en vertelt welke aanbevelingen jouw energieverbruik doen dalen. Middels dit concept plan is het gericht contacteren van specialisten mogelijk.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De huidige kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van woningtype, de gebruiksoppervlakte (m2) en de gekozen energieadviseur. De prijs ligt tussen de €225,00 t/m €315,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak betaal je voor het advies zo’n €240,00. Het is verstandig om offertes van deskundige (BRL9500-02) energieadviseurs in Blaricum te verkrijgen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, elke Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in overeenstemming met de leden kiezen voor het maatwerkadvies energiebesparing. Door deze constructie kan men op een collectieve manier CO-2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Hiervoor kan men ook aanspraak maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De maatwerkadviseur komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het bureau checkt bij bewoners het wensenlijstje om het wooncomplex te vergroenen. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestaties van het pand. Dit is natuurlijk ook met de geschatte prijzen en de terugverdientijd.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als ondernemer ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, pand of kantoor kunt upgraden. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een erkend EPA-maatwerkadvies in Blaricum voor zakelijke objecten. Het utiliteitsbouw document toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsgebouw. Een duurzamere energieprestatie draagt bij aan gunstigere energierekeningen, een aangenaam binnenklimaat, korting op de milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe methode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling waarmee je als gebouweigenaar een premie kunt ontvangen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de energiebesparingsmaatregelen. Ga naar de website van het RVO voor de voorwaarden.

Plaats een reactie