Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Iens

Wil jij de kosten verlagen van je energierekening? Voor woningeigenaren kan het lastig zijn te bepalen waar je begint. Zal ik beginnen met woningisolatie, een nieuwe warmtepomp installeren of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Iens is daarvoor in het leven geroepen Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor persoonlijk advies en inspecteert wat de opties zijn. Het energierapport geeft inzicht in welke verduurzamingsmaatregelen het energieverbruik laten dalen en het leefklimaat in huis verbeteren. In het energierapport vind je grondig de kosten en het rendement van de diverse investeringsopties. Het rapport met aanbevelingen is een hulpmiddel voor particuliere woningbezitters en is vaak verplicht bij een duurzaamheidssubsidie.

 • Een maatwerkadvies verduidelijkt welke opties kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een erkende duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij stuurt een verslag met alle mogelijk interessante maatregelen die jouw woning naar een hoger niveau tillen.
 • Denk aan: zonnepanelen installeren, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, infraroodpanelen, woningisolatie.
 • Per onderdeel kun je meer info vinden over een kostenbegroting wat het rendement is en de terugverdientijd.
 • Voor de realisatie van het duurzaamheidsplan neem je zelf contact op met bedrijven uit de regio.
 • De maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Iens die hun woning duurzamer willen maken en een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-iens

Energieadvies: samen naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een deskundig advies voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat een compleet advies geeft om een gebouw energieneutraal te maken en zodoende de energiekosten te beperken. In het plan wordt gedetailleerd weergegeven welke verduurzamingsmaatregelen er bestaan, wat wat de financiële implicaties zijn, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. Bij een dergelijk advies heb je de keuze uit maatregelen zoals warmtepomp, infraroodpanelen, spouwmuurisolatie, HR++ glas, zonneboiler, dakisolatie. Het is niet ingewikkeld. Een maatwerkadviseur bezoek je thuis om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze deskundige doet een deskundige checkup en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen heel effectief kunnen zijn. Jij ontvangt een rapport met alle duurzame oplossingen. Het rapport omvat ook een verwachting van de totale investeringskosten en de verwachte besparing. Goed om te benoemen: De maatwerkadviseur werkt als specialist en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het plan geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Update: Wens je een energiezuinige woning, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. Het advies moet altijd worden geschreven door een ervaren expert. Gediplomeerde en neutrale energieadviseurs contacteren via centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Iens (maart 2023)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om je woning te renoveren? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Dit energieplan geef je inzicht in alle maatregelen die relevant zijn voor jouw woning. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn het vervangen van (HR++) glas, het verhogen van de isolatie van buitengevels en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). Hierna leggen we precies uit wat je moet doen.

5-stappenplan om een energierapport te verkrijgen

 1. Maatwerkadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een onafhankelijke energie-specialist. Professionele adviesbedrijven zijn te vinden op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek of via onze klantenservice. Vraag ook eens rond in je eigen kenniskring. Let op: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf die werkt met het BRL9500-02-certificaat.

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies kost je geld. Adviesbedrijven zijn vrij in hun pricing. Wij adviseren om minimaal 2 offertes aan te vragen van gediplomeerde specialisten. Geef je verwachtingen vooraf aan. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of wil je ook weten hoe je jouw huis gasloos kunt verwarmen? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Geef zoveel details als je kunt. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken is dan veel minder complex.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  De afspraak is vastgelegd? Bereid jezelf goed voor. Bezoek dan zeker eerst de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via deze website kom je uiteindelijk tot een schema met opties die mogelijk geschikt zijn. Inbegrepen zijn de tarieven en de terugverdien-termijnen. Hieruit haal je belangrijke vragen voor het adviesgesprek met jouw energiecoach in Iens.

 4. Neem het energierapport door

  Een adviseur komt langs en inspecteert welke verduurzamingsmaatregelen doelgericht zijn. Kort hierop verkrijg je een compleet energieplan inclusief de voorgestelde energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Per energiemaatregel check je kenmerken zoals de geraamde kosten, de opbrengsten per jaar en de geraamde terugverdientijd. Je kunt een afspraak maken om het rapport door te nemen. Hier kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Vakbedrijven uitzoeken

  Deze energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Iens laten uitvoeren). Deze erkende vakman geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering heb je andere bedrijven nodig. Zoek daarom contact met isolatie-partijen en professionele installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in voor een uitgebreide inspectie. Het kan nuttig zijn dat de energie specialist hier ook bij is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aantrekkelijk voor jouw woonhuis?

Informeer bij energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Iens vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing wordt uitgevoerd door een onafhankelijke adviseur. Het is aan te raden om een specialist uit de omgeving te benaderen. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en de voorrijkosten zijn dan vaak laag. In de bijgaande tabel bieden we adres-informatie van professionele adviesbureaus die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Súdwest-Fryslân. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Tip: actuele adressen vind je ook op de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Projoule Energie en installatieadviesKerkhoflaan 98723BWKoudum
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
Energielabel en Advies SpoelmanDs L Tinholtstraat 458723CWKoudum
Multi@workMoarrawei 48617LCAbbega
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Iens

Uitgelichte energie adviseurs: direct online afspraak inplannen

Direct een afspraak maken? Hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Iens die meteen voor jouw klaar staan. Kies een van de bureau’s om jouw aanvraag meteen te starten.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Veel woningeigenaren zouden graag energie willen besparen. Het is lastig waar je moet beginnen! Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Er wordt een compleet plan opgesteld met verschillende bespaarmogelijkheden. Maar waar moet ik dan aan denken? In het gedeelte hieronder noemen we de belangrijkste verduurzamingsmaatregelen voor je woonruimte. Of klik door voor meer informatie over LED-verlichting.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Iens

 1. Een lagere energierekening: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Een schoner milieu: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Een heerlijk binnenklimaat: dankzij goede isolatie is tocht en vocht verleden tijd.
 4. Verhoog je woningwaarde: woningen met energielabel A zijn zeer in trek.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: de hele woning voorzien van prima luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Spouwmuur isoleren (klik voor meer info)€1720,00€410,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6380,00€880,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4530,00€480,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3400,00€195,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€455,00€47,00 p/jaar
Waterbesparende douchekop (bekijk meer tips) €30,00€30,50 p/jaar
Kosten en rendement van duurzaamheidsmaatregelen bij normale huizen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor het verduurzamen van jouw woning!

Zoek beschikbare deskundigen en ga direct aan de slag

Energie besparen met woningisolatie

Direct jouw energierekening minderen? Je huis isoleren in Iens is onmisbaar om te gaan besparen. Door middel van het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer verlies je minder warmte in huis. Woningisolatie is essentieel: je kan besparen op de energiekosten, het huis blijft aangenaam warm in de winter, je draagt je steentje bij aan een schoner milieu, je beperkt het geluid van buiten en je huis is interessanter op de markt. Er zijn verschillende subsidies die beschikbaar zijn. Goed om te weten: voor de arbeid voor isolatie geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) Dit resulteert in een korte terugverdientijd!

 • Vloerisolatie (vanaf €27,00 per /m2): geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €47,00per /m2): verbetert de akoestische isolatie van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €99,50per /m2): optimaliseert de thermische schil van je huis.
 • Bodemisolatie (vanaf €20,50per /m2): vermindert het aantal dagen dat een woning te warm of te koud is.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €24,00per /m2): betaalbaar en doelgericht het leefklimaat stimuleren.
 • Isolatieglas (vanaf €115,00per /m2): geen condens aan binnenkant van het glas met HR++ glas.

Gas besparen dankzij een warmtepomp

De warmtepomp is een duurzame vervanger voor CV-ketel op gas. Hij werkt met warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Op die manier kan je helemaal van het gas af. Een warmtepomp zorgt wel voor een hoger elektriciteitsverbruik. Deze extra stroom kan je halen uit innovatieve zonnepanelen. In de zomerse maanden kan het jouw woning ook koelen. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride systeem. In het bijgaande gedeelte noemen we handige info over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor de complete verwarming en zorgt voor warm tapwater. Je kunt dan echt een nul op de meter woning realiseren. Het is een vrij kostbaar systeem en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. Met name interessant voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Iens: een prima te betalen installatie en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van woningen met een slechtere isolatie. De HR-combiketel kan bijspringen op koude dagen. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: duurzaam verwarmen en koelen zonder gas.
 • Lucht-water warmtepomp: bij een geschikt afgiftesysteem kan het de woning ook koelen.
 • Water-water warmtepomp: produceert geen schadelijke gassen zoals koolmonoxide of stikstofoxide.
 • Bodem-water warmtepomp: verwarmt in de winter en koelt in de zomer.

Zonnepanelen laten installeren

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Zo draag je bij aan het milieu en je betaalt veel minder voor de energie. Door te informeren naar de subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of een interessant rentetarief van een groene lening verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals GreenChoice, Budget Energie, Essent, Engie, Eneco & United Consumers, Vandebron, Oxxio, Enegiedirect.nl, Powerpeers. Met de salderingsregeling is het heel rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

 • Zonnepanelen zijn in aanschaf steeds voordeliger. Een zonnepanelensysteem met 10 panelen laat je al plaatsen vanaf €5.550 en heb je terugverdiend binnen 6 tot 8 jaar.
 • Voor een goede werking geldt: het dak moet geschikt zijn voor montage met een gunstige positionering op het zuiden. Het schaduweffect moet beperkt zijn. De dakconstructie moet het systeem kunnen dragen.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Voordelig zonnepanelen in Iens laten plaatsen? Dan betaal je niet eens BTW.

Informatie en tips voor de zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een warmte opwekkende zonnecollector en een voorraadvat. Deze installatie is verantwoordelijk voor warm tapwater om te douchen en te koken. Zonlicht wordt dus omgezet om warm water te maken. Door het monteren van zo’n zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is om warm water te produceren. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een warmtepomp of hoog rendement ketel. Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een zonneboiler voor basis-gebruik (150 liter voorraadvat) is er te bestellen vanaf €4.000 (met montage).
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is zo’n 2 m2 tot 3 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (v.a. 50cm bij 100 cm).

Besparen op je gasverbruik met infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen kan je snel een specifieke ruimte warm krijgen. Denk aan een werkkamer of in de slaapkamer. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. Je merkt de stralingswarmte op als je dicht bij het paneel bent. Doorgaans worden warmtepanelen ingezet als extra bijverwarming. Belangrijke voordelen zijn: neutraal effect op luchtcirculatie, een zeer interessant energieverbruik, het is eenvoudig te installeren en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming is ideaal om een korte tijd een ruimte te verwarmen.
 • Bij goede isolatie en aanschaf van voldoende panelen kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De prijsindicaties van warmtepanelen ramen we op +/- €170,00 – €375,00 per IR-paneel.

Andere praktische energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen zijn er nog veel meer energiebespaar adviezen in Iens. Hieronder tref je een aantal relevante en interessant geprijsde energiebesparingsmaatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: vermindert de kans op luchtwegproblemen, zoals astma en allergieën.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een stil en zuinig systeem waarmee je ook energie bespaart.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel en zuinig douchen met een spaardouche.
 • Radiatorfolie: beperkt het verlies van warmte in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen flikkeringen, wat het licht comfortabeler maakt.
 • Elektrisch koken: op een inductiekookplaat kook je snel, eenvoudig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig warmteverspilling tegengaan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: toename van het comfortniveau in huis met A+ label artikelen.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Iens!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en kom erachter hoe jij jouw huis duurzaam kunt verwarmen

Energielabel Iens: hoe energiezuinig is mijn woning?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt praktische maatregelen die eenvoudig te realiseren zijn om jouw woning energiezuiniger te maken. Dit besparingsplan bespreekt ook wat wat het huidige woning energielabel is. Het woninglabel vertelt hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan jouw huis laten verduurzamen? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je korting op je hypotheekrente? Wij adviseren dan om een nieuw energielabel aan te vragen. Een energie inspecteur komt je huis en onderzoekt de hoeveelheid gas en elektriciteit die nodig is voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Er zijn grote verschillen tussen energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label duidt hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Het energielabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een actueel energielabel zal de woningwaarde verder verhogen. Soms ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente.

Verduurzaam je woning met subsidies in Iens

Alle woningen in Provincie Friesland moeten verduurzaamd worden en uiteindelijk los van het gas komen. Men kan hiervoor gebruik maken van (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Wil je gebruik maken van zo’n subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In het gedeelte hieronder delen wij handige informatie over de huidige subsidieregelingen duurzame energie in Iens.

 • Subsidie voor isolatie: bij 2 maatregelen ontvang je max. 30% terug voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan vloer, gevel, dak, ramen, wanden.
 • Voor de isolerende werkzaamheden geldt een speciaal Btw-tarief isoleren van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in maart 2023.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen hoef je überhaupt geen BTW te betalen.
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân hanteert mogelijk nog extra plaatselijke subsidieregelingen of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Iens opvragen in maart 2023

De meest handige manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is door dit zelf te financieren. Kom je geld tekort? Dan zijn er diverse leningen beschikbaar. De duurzame leningen zijn beschikbaar voor Nederlandse woningbezitters. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook te gebruiken voor huizen in o.a. It Heidenskip, Easterein en Wommels).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke lening waarmee huizenbezitters en VvE’s hun woning kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor dakisolatie, zonneboilers, warmtepompen, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: nieuwe financieringsmogelijkheden tot max. €25.000 voor huizenbezitters die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale groene lening die gekoppeld is aan een woning, en dus niet aan een persoon (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Extra geld lenen via je hypotheek: breid je bestaande financiering uit.

Veelgestelde vragen (FAQ) over energie besparen in Iens

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Iens?

Het energie maatwerkadvies Iens is een besparingsadvies met daarin concrete maatregelen voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor je pand die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn jouw vloer, dak, gevel of ramen isoleren, de CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of het opwekken van zonnestroom met je eigen zonnepanelen. Het plan geeft per maatregel de geraamde kosten en de besparing. Het persoonlijk energieadvies is aantrekkelijk voor alle particuliere huizenbezitters die duurzaamheidsmaatregelen willen treffen en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Is het energierapport verplicht?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen als je een duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Heb je isolatie plannen en wil je hiervoor subsidie, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een all-electric warmtepomp of aansluiting op een plaatselijk warmtenet? In die gevallen is dit adviesrapport vereist. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met wat eigen spaarmiddelen. Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het is heel specifiek en geeft aan welke verduurzamingsmaatregelen jouw woning verduurzamen. Middels dit adviesrapport wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Wat zijn de verwachte kosten van een energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat worden berekend op basis van het type huis, de omvang van de woning en het maatwerkadviesbedrijf. De tarieven liggen tussen de €220,00 tot wel €330,00. Voor een doorsnee huis betaal je ongeveer €265,00. Het is slim om offertes van erkende (BRL9500-02) energieadviseurs in Iens te overwegen.

Kan een VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, elke Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als vertegenwoordigers van de leden contact opnemen voor een maatwerkadvies energiebesparing. Op basis daarvan kunnen alle leden samen CO2 besparende maatregelen doorvoeren. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De energie-expert doet een grondige inspectie van het hele pand. Het keuringsbureau inventariseert bij de bewoners het wensenlijstje om het flatgebouw te vergroenen. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. Bewoners ontvangen netjes een mail met het kostenplaatje en de geschatte terugverdientijd.

Wat wordt er bedoeld met maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als onderneming wil je weten hoe je de energieprestaties van je kantoor of bedrijfspand kunt perfectioneren. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Iens voor zakelijke objecten. Het utiliteitsbouw plan bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw kantoor, bedrijfsgebouw of pand Een verfijnde energieprestatie draagt bij aan lagere energielasten, een prettig werkklimaat, minder hoge milieubelasting en een groener imago. De NTA 8800 is nieuwe methodiek om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een speciale zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de vergroeningsmaatregelen. Tip: op de site van het RVO voor alle informatie.

Plaats een reactie