Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing De Schiphorst

Geïnteresseerd in het omlaag brengen van de energierekening? Het is moeilijk waar te beginnen. Ga ik eerst mijn woning isoleren, een warmtepomp laten plaatsen of hebben zonnepanelen de meeste urgentie. Het persoonlijke Energiebesparing Maatwerkadvies De Schiphorst biedt hulp bij deze zoektocht. Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor het energiebesparingsadvies en test wat de opties zijn. Het energieplan geeft inzicht in welke investeringen passen bij jouw woning en het energielabel verbeteren. In het maatwerkadvies check je gedetailleerd de investering en de terugverdientijd van de mogelijke investeringskeuzes. Het maatwerkrapport is aantrekkelijk voor Nederlandse particuliere huiseigenaren en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Een maatwerkadvies laat zien welke verduurzamingsmaatregelen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een gediplomeerde duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Hij schrijft een verduurzamingsrapport met alle potentiële maatregelen die voor jouw interessant zijn.
 • Bekijk de effecten van: woningisolatie, zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen, ventileren met WTW, infraroodpanelen.
 • Per duurzaamheidsmaatregel krijg je inzicht in een kostenbegroting het rendement en de totale terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energieplan zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in De Schiphorst die hun woninglabel willen verbeteren en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-de-schiphorst

Energieadvies: hulp bij het verlagen van je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een compleet advies voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat maatregelen biedt om een gebouw energieneutraal te maken en op die manier de energielasten te minderen. In het document wordt zorgvuldig vermeld wat je kunt doen, wat de totale investering is, en wat het rendement is. In dat kader kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, HR++ glas, vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie, zonneboiler. Het is vrij eenvoudig. Een energiedeskundige zal een bezoek inplannen om een goed advies te kunnen geven. Deze adviseur check jouw huis en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen het beste bij jouw huis passen. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met een overzichtelijke weergave van de energiebesparende maatregelen. De adviseur geeft je ook een calculatie van de kosten en het totale rendement Belangrijk: De maatwerkadviseur is een keur-expert en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het rapport biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Let op: Wil je jouw woning duurzamer maken, en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. Het advies moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke expert. Gecertificeerde en ervaren energieadviseurs check je het portaal centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in De Schiphorst (mei 2024)

Ook profiteren van een subsidie om je huis te vergroenen? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Dit adviesrapport helpt je op weg met bruikbare vergroeningsmaatregelen die geschikt zijn voor jouw situatie. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn sterk HR++ raamwerk (beglazing), het plaatsen van gevelisolatie met PUR en het gebruik van een zonneboiler. In het volgende blok bieden we inzicht in de te nemen stappen.

In 5 stappen je energierapport aanvragen

 1. Maatwerkadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een gekwalificeerde maatwerkadviseur. Gediplomeerde energie experts vind je op de website van het Centraal Register Techniek en via deze website. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Disclaimer: selecteer zeker een adviseur die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Energie experts kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is nuttig om verschillende offertes aan te vragen van betrouwbare maatwerkadviseurs. Geef een duidelijke briefing. Ben je specifiek opzoek naar isolatie-kansen, of wil je ook weten hoe je jouw huis gasloos kunt verwarmen? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of wil je dit traject zelf uitvoeren? Geef zoveel details als mogelijk. Het kiezen van de beste offerte kost je dan minder moeite.

 3. Bereid je voor met de woningcheck

  De afspraak staat in de agenda. Een goede voorbereiding is essentieel. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via dit platform krijg je een complete samenvatting met mogelijk interessante maatregelen die mogelijk interessant zijn. Hierbij ontvang je de tarieven en de terugverdientijden. Hieruit haal je belangrijke vragen voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in De Schiphorst.

 4. Samen het energierapport bekijken

  De energie specialist neemt de woning op en calculeert welke mogelijk interessante maatregelen geschikt zijn voor jouw huis. Kort daarop ontvang je een gefundeerd energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Bij alle energiemaatregelen bekijk je onderwerpen zoals de verwachte prijzen, de besparing en de uiteindelijke terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. In die situaties kan je vragen stellen.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  Een energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in De Schiphorst laten uitvoeren). Deze expert weet alles over gas en stroom besparen. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Hiervoor neem je contact op met isolatie-deskundigen en installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in om je woning te bekijken en op te meten. Indien gewenst kan je vragen of de energie expert daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn goed voor je woning?

Vind energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur De Schiphorst vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing laat je altijd opmaken door een neutrale specialist. Het is verstandig om een maatwerk adviesbedrijf uit de omgeving te selecteren. Ze kennen het type woning, en de reisafstand (kosten) zijn dan beperkt. In de lijst hieronder behandelen we bedrijfsnamen en adresgegevens van kwalitatieve adviesbureaus die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Meppel. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van de BRL9500-02-certificering. Tip: actuele adressen vind je ook op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
KOVOIndustrieweg 187951CXStaphorst
Thermo Advies Charles MankKielakker 477971AEHavelte
Ep-adviseursWesteinde 24 a7991RVDwingeloo
SVB – Studio voor BouwkunstIndustrieweg 1 F7949AJRogat
Alpha Consultancy B.V.Roerdomp 497943SNMeppel
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving De Schiphorst

Uitgelichte vakbedrijven: direct online aanvragen

Wil je direct een afspraak inplannen? In de tabel hieronder kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in De Schiphorst waar je meteen online een afspraak kunt inplannen. Kies een van de uitgelichte bedrijven om te beginnen met je aanvraag.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel huishoudens willen bezuinigen op de maandelijkse energielasten. Het is moeilijk waar je moet beginnen. Precies hiervoor is het maatwerkadvies bedacht. Het geeft je een inkijkje in allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Wat voor soort maatregelen kunnen dit zijn? In deze gids introduceren we de belangrijkste maatregelen voor jouw woning. Bekijk tevens meer informatie over HR+++ glas.

Het comfort van een energiezuinige woning in De Schiphorst

 1. Een aantrekkelijke energiefactuur: een lager maandbedrag voor je energie.
 2. Een schoner klimaat: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Realiseer een prettig binnenklimaat: beperk de tocht en koude stromen.
 4. De waarde van jouw huis gaat omhoog: potentiële kopers geven meer uit aan een huis met energielabel A.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: geniet van een prettige luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas plaatsen (klik voor meer info)€3550,00€455,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€11825,00€770,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4995,00€500,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€2935,00€215,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€500,00€57,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (lees hier meer tips) €1100,00€185,00 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij standaard huizen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor direct energie besparen!

Bekijk energiespecialisten en begin vandaag nog

De voordelen van woningisolatie

Wil je snel de energiekosten omlaag brengen? Een huis isoleren in De Schiphorst is een hele goede keuze. Aan de hand van het isoleren van glas, daken, muren en vloeren is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. Isolatie is ontzettend belangrijk: je energiefactuur wordt flink minder, je hebt een fijn warm huis in de winter, en een koele woning in de zomer, het is goed voor het milieu, het werkt ook geluidswerend en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn veel subsidies waar je gebruik van kunt maken. Belangrijk feit: voor isolatiewerkzaamheden geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): het voorkomt warmteverlies bij de vloer van de woning.
 • Dakisolatie (vanaf €43,00per /m2): houdt de warmte binnen en de kou buiten.
 • Gevelisolatie (vanaf €94,50per /m2): optimaliseert de thermische schil van je huis.
 • Bodemisolatie (vanaf €27,50per /m2): relatief goedkoop en gemakkelijk zelf aanbrengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €28,50per /m2): een lange levensduur en relatief goedkoop.
 • Isolatieglas (vanaf €125,50per /m2): HR++ glas is beschikbaar voor elk type kozijn of deur.

Energie besparen met de warmtepomp

De warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor de traditionele CV-ketel. Deze installatie profiteert van de warmte van de lucht of grondwater. Jouw gasverbruik kan zo fors omlaag. Houd er rekening mee dat je wel meer elektriciteit gaat gebruiken. Deze extra stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen. In de warme maanden (juli – september) kan het jouw huis ook koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem. In de opsomming hieronder delen we praktische details over de soorten systemen waar je uit kunt kiezen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor de complete verwarming en kan ook het tapwater verwarmen. Je woning kan dan helemaal van het gas los. Het is een vrij kostbaar systeem en het werkt alleen bij zeer goede isolatie. In nieuwbouw wordt het vaak toegepast.
 • Hybride warmtepomp De Schiphorst: een betaalbaar alternatief en is een goede oplossing voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn. De HR-combiketel kan bijspringen op koude dagen. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt de benodigde warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: produceren weinig geluid, waardoor ze een stille optie zijn.
 • Water-water warmtepomp: in staat om de woning in de zomer ook te koelen.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met een bodemwarmtewisselaar.

Belangrijke informatie over zonnepanelen

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Het is een duurzame keuze en je bespaart flink op de energiekosten. Door gebruikt te maken van subsidies, het BTW-nultarief en de zeer aantrekkelijke groene leningen heb je het binnen mum van tijd terugverdiend. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Vattenfall, Engie, Essent, GreenChoice, Budget Energie en Enegiedirect.nl, Powerpeers, Vandebron, Delta, Oxxio. Met de salderingsregeling is het heel rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

 • Zonnepanelen worden qua aanschafprijs erg aantrekkelijk. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen kan je laten monteren voor €5.100 en verdien je snel terug. Vaak al binnen 7 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: er moet ruimte zijn om de set te plaatsen op het dak met een gunstige positionering op het zuiden. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Interesse in zonnepanelen in De Schiphorst laten leggen? Dan betaal je geen BTW.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Een zonneboiler betekent een warmte opwekkende zonnecollector en een voorraadvat. Het systeem is jouw bron voor al het warme tapwater in de badkamer en keuken. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Na de installatie van de zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik om water te verwarmen. Voor de reguliere verwarming gebruik je nog wel een HR-ketel of warmtepomp. Een vergunning is niet noodzakelijk en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een zonneboiler voor basis-gebruik (3,5 m2 / 150 liter vat) vergt een investering van zo’n €3.700 (incl. installatie).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is zo’n 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (diameter van 40 tot 80 cm).

Ervaar het gemak van infraroodpanelen

D.m.v. elektrische infraroodpanelen kan je specifiek een ruimte in huis verwarmen. Denk aan de badkamer of een thuiskantoor. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Goede pluspunten zijn: neutraal effect op luchtcirculatie, een milieuvriendelijk energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze hebben een heel toffe uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan je goed inzetten om lokaal te verwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De prijzen van warmtepanelen komen uit op zo’n €155,00 – €450,00 per infraroodpaneel.

Goede energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in De Schiphorst. Hieronder delen we daarom een schema met doelgerichte en goedkope duurzaamheidsmaatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: de luchtstroom wordt verbeterd waardoor de verwarming beter werkt.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): altijd gefilterde schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk zelf te installeren en direct effect meetbaar.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft zacht licht af, wat comfortabeler is voor het oog.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is stil, comfortabel en duurzaam.
 • Slimme thermostaat: altijd thuiskomen in een aangenaam warm huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere stroomrekeningen door zuinige A+ apparaten.

Besparen met persoonlijk energieadvies in De Schiphorst!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en achterhaal hoe je kunt besparen op de energiekosten

Energielabel De Schiphorst: hoe kan ik dat aanvragen?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing bevat allerlei maatregelen die eenvoudig te realiseren zijn om jouw woning energiezuiniger te maken. Dit besparingsrapport laat woningeigenaren ook zien wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel vertelt hoe energiezuinig jouw woning is. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb je op basis van het advies jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Dan is het slim om het huis nog eens te laten checken. Een speciale energie inspecteur bekijk het huis en controleert de totale energie (gas en elektriciteit) die noodzakelijk is om het huis te verwarmen en warm water te produceren. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label vertelt je in één oogopslag hoe zuinig een huis is.
 • Dit huislabel is verplicht bij verkoop en verhuur van de woning.
 • Een goed energielabel heeft een gunstig effect op de woningwaarde. Onderzoek ook zeker de duurzaamheidskorting bij je hypotheekrente.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in De Schiphorst

Alle woningen in Provincie Drenthe moeten verduurzamen en uiteindelijk los van het gas komen. Hiervoor zijn diverse (ISDE) subsidies en handige energiebespaarleningen Wil je een subsidie aanvragen? Dan is het maatwerkadvies een vereiste. Onderstaand lees je actuele informatie de meest actuele subsidieregelingen duurzame energie in De Schiphorst.

 • Subsidie voor isoleren: 30% van de totale factuur voor isolatiewerk aan vloer, ramen, gevel, wanden, dak.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) profiteer je van een extra laag BTW tarief (9%).
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Voor zonnepanelen vervalt de BTW volledig.
 • Het energieloket gemeente Meppel biedt mogelijk aanvullende plaatselijke subsidiemogelijkheden of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Meppel zijn alle financiële regelingen te bekijken.

Energiebespaarlening De Schiphorst aanvragen in mei 2024

De beste manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is met een financiering door eigen middelen. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Probeer dan een lening af te sluiten. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. We lichten graag het een en ander toe (ook handig voor o.a. Ruinen, Havelte en Dwingeloo).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee huizeneigenaren en Verenigingen van Eigenaars hun woningen meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonneboilers, warmtepompen, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor huizenbezitters die geen gebruik kunnen maken van het bestaande aanbod.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een soort hypotheek die is gekoppeld aan het gebouw, en niet aan de eigenaar van de woning (momenteel nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Meppel.
 • Kies voor het ophogen van je hypotheek: mogelijkheid tot lenen van extra geld bij energiebesparende maatregelen.

Veelgestelde vragen (FAQ) over energie besparen in De Schiphorst

Wat is maatwerkadvies energiebesparing De Schiphorst?

Het energie maatwerkadvies De Schiphorst is een rapport met verschillende opties voor de verduurzaming van een woonhuis uit de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn investeren in dak-, gevel-, vloer-, of bodemisolatie, het vervangen van de CV-ketel voor een warmtepomp of het installeren van zonnepanelen voor eigen energieopwek. Het adviesplan biedt per maatregel de verwachte kosten en de uiteindelijke terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is uitermate handig voor alle particuliere woningbezitters die hun huis van het gas af willen hebben en daarbij een subsidie willen.

Is het energierapport verplicht?

Ja, dit maatwerkadvies moet je verplicht hebben op het moment dat je gebruik wil maken van een duurzaamheidssubsidie. Zoek je subsidie voor isoleren, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op het lokale warmtenet? In die situatie is dit besparingsrapport onmisbaar. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Wil je jouw huis energiezuinig maken een groene lening of spaargeld? Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het is concreet en vertelt welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing opleveren voor jouw woning. Middels dit adviesrapport kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De totale kosten van het advies op maat worden gebaseerd op het soort woning, oppervlakte en de adviseur die de klus uitvoert. Het tarief komt uit tussen de €230,00 tot €300,00. Voor een doorsnee huis betaal je ongeveer €265,00. Het is goed om offertes van gediplomeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in De Schiphorst te bekijken.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) mag namens de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Zo kan men collectief CO-2 besparende maatregelen inkopen. Hiervoor kan men ook aanspraak maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De expert komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het onderzoeksbureau achterhaalt bij de bewoners wat zij zouden willen aanpassen om het complex groener te maken. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van de woningen. In het document vinden bewoners ook het kostenplaatje en het rendement.

Wat wordt er bedoeld met maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar wil je weten hoe je de energieprestaties van je kantoor, bedrijfsgebouw of pand kunt upgraden. Het welbekende energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in De Schiphorst voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw energierapport toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een verfijnde energieprestatie mondt uit in lagere maandelijkse energielasten, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, lagere milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een relevante zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor de daadwerkelijke uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen. ZIe ook RVO.nl voor meer info.

Plaats een reactie