Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Wat is een goede vloer voor een schuur?

De vloer is een belangrijk onderdeel van een schuur of tuinhuis. Deze vormt namelijk in veel gevallen direct de fundering van de schuur. En deze is noodzakelijk om het tuinhuis stevig op z’n plek te houden. Een schuur kun je funderen op drie verschillende manieren, die we hier voor je uiteen zetten.

Betonvloer
Bij het bouwen van een schuur, wordt er vaak gekozen voor een betonvloer als fundering. Hiervoor dien je eerst een bekisting van planken rondom de uiteindelijke vloer te bouwen. Zorg ervoor dat de bekisting net wat groter wordt dan de funderingsmaten van het tuinhuis. Verspreid kleine tegels in de bekisting en bedek de tegels met bouwstaalmatten, zodat de betonvloer niet kan scheuren. Dan is het nog een kwestie van beton mixen en volstorten. Je dient de vloer tenslotte af te rijen om een mooie, vlakke ondergrond te krijgen.

Belangrijk is dat de vloer waterpas wordt, zodat je een stabiele schuur krijgt. Zorg ook dat de betonvloer enkele centimeters hoger is dan het maaiveld, zodat het tuinhuis droger blijft. Verder is het aan te raden om bij deze vorm van funderen funderingsbalken te gebruiken, zodat de schuur nog beter beschermd is tegen vocht.

Tegelvloer
Voor het maken van een tegelvloer dien je eerst zo’n twintig centimeter aarde af te graven. Stort de verkregen kuil vol met geel zand en tril het stevig aan, zodat het goed is ingeklonken en later niet kan verzakken. Als je een vlakke, waterpasse ondergrond hebt, kun je beginnen met het leggen van de tegels. Je kunt gebruik maken van stoeptegels, betontegels en grindtegels. Zorg ook hierbij dat de tegelvloer iets groter wordt dan de funderingsmaten van de schuur.

Betonbanden
Vaak wordt bij een tegelvloer ook gebruik gemaakt van betonbanden. Hierbij vormen niet de tegels maar de betonbanden de fundering. De tegels dienen alleen als vloer. Belangrijk bij het plaatsen van betonbanden is dat de buitenste planken van het tuinhuis op het midden van de betonbanden komen te liggen. Ook is het raadzaam om de betonbanden altijd iets hoger te leggen dan de tegelvloer. Het tuinhuis blijft daardoor droger.

Houten vloer
Om het tuinhuis nog droger te houden, kun je ervoor kiezen om er een houten vloer in te monteren, bovenop de onderbalken. De planken van de houten vloer komen wat hoger te liggen, waardoor het hout droger blijft. Ook zorgt een houten vloer voor een fraaier eindresultaat. Er wordt dan ook vaak voor deze optie gekozen als de schuur of het tuinhuis een echte verblijfsfunctie krijgt.