Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

10 tips: energie besparen met je koelkast en vriezer

Er valt veel energie te besparen door slim om te gaan met je koelkast en vriezer. Volg deze tips en je zorgt ervoor dat je apparaten zo efficiënt mogelijk werken.

Koelkast en vriezer zijn grootverbruikers wat energie betreft in Nederlandse huishoudens. Met deze tips zorg je ervoor dat je vriezer en koelkast zo efficiënt mogelijk werken en dus niet onnodig energie verbruiken. Sommige tips zijn heel logisch, andere tips ken je misschien nog niet.

Tip 1: Laat de koelkast nooit even openstaan
Een logische tip, maar toch laten veel mensen hun koelkast vaak (even) open staan als je ze aan het koken bezig zijn. Nooit doen! Want je koelkast moet heel hard werken om de warme lucht die de koelkast instroomt weer afgekoeld te krijgen. Hetzelfde geldt voor je vriezer, te lang open laten staan kost veel onnodige energie.

Tip 2: Zet je apparaat waterpas
Zorg dat je koelkast en vriezer precies recht staan. Als je apparaat wat scheef staat is er een grote kans dat hij op een gegeven moment gaat kieren. Via deze kiertjes komt er warme lucht de koelkast of vriezer binnen en zal hij meer energie verbruiken om op temperatuur te blijven. Zonde dus.

Tip 3: Zet de koelkast of vriezer niet kouder dan nodig
Hoe kouder je je koelkast zet, hoe meer energie hij verbruikt. Kouder dan 4 graden is voor de versheid van je producten niet nodig. Zet je koelkast dan ook niet kouder dan dat. Hetzelfde geldt voor je vriezer. Kouder dan -18 graden is helemaal niet nodig.

Tip 4: Zorg dat je koelkast en vriezer een stukje van de muur af staan
Zet je koelkast en vriezer minimaal 10 centimeter van de achterwand af. De motor van deze apparaten geeft warmte af, die verlaat de koelkast/vriezer via de achterkant. Als ze te dicht tegen de muur staan kan die warmte niet goed weg, waardoor het apparaat zelf ook warmer wordt en dus meer energie verbruikt.

Tip 5: Maak de condensor schoon
Aan de achterkant van je koelkast en vriezer bevindt zich de condensor. Hier verzamelt zich snel stof, waardoor er minder goed gekoeld kan worden. Maak deze condensor eens in de zoveel tijd helemaal schoon en je apparaat blijft efficiënt koelen.

Tip 6: Koop een niet te groot apparaat
In je eentje of met zijn tweeën heb je echt geen monstergrote koelkast of vriezer nodig. Grote apparaten gebruiken meer energie, koop dus een koelkast en vriezer die bij je verbruik past.

Tip 7: Ontdooi je vriezer als er een ijslaagje is gevormd
Een van de belangrijkste redenen dat een vriezer niet meer efficiënt vriest is door het ontstaan van een ijslaagje. Een laagje van een paar millimeter zorgt al voor veel extra verbruik. Ontdooi je vriezer dus regelmatig.

Tip 8: Zet je koelkast uit als je lang op vakantie gaat
De meeste producten gaan toch over datum als je een tijd op vakantie gaat. Maak voordat je weggaat de restjes uit je koelkast op en haal de stekker er uit voordat je vertrekt. Niet nodig bij een weekendje weg, maar als je wat langer weggaat is dit een handige tip.

Tip 9: Zorg dat het apparaat goed sluit
Controleer of de afsluitende rubbers nog goed hun werk doen. Zijn ze versleten, vervang ze dan. Door kiertjes warmt de vriezer of koelkast op en zal hij meer energie verbruiken. Bij een vriezer zal er dan sneller ijsvorming ontstaan.

Tip 10: Laat eten eerst afkoelen voor het invriezen
Heel goed om restjes eten te bewaren in je vriezer. Goed bezig! Maar zorg er wel voor dat het eten dat je wilt invriezen eerst afkoelt op kamertemperatuur. Door warm eten in de vriezer te zetten warmt je vriezer op en verbruikt hij dus onnodige energie.